lifting lica i tela
FACE LIFTING (PODMLAĐIVANJE LICA)


Koža lica svakodnevno je direktno izložena štetnim atmosferskim uticajima i stresu, i slobodno možemo reći da ona i najbrže stari. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i menjanje konture lica predstavljaju znakove starenja.

Šta je Face lifting? 

Face lifting predstavlja estetski zahvat (operaciju) za zatezanje lica, odnosno uklanjanje i ublažavanje znakova starenja, čiji efekti u smislu podmlađivanja mogu da traju 5 i više godina. Čak i nakon perioda od 5 godina, lice će izgledati lepše nego pre operacije.

Efekti Face liftinga:

Nakon operacije lice dobija vedriji i zdraviji izgled, bore su ublažene ili „ispeglane“, vraćene konture lica i dodat volumen. Uz pomoć Face liftinga osoba može da povrati sopstveni izgled od pre 10 godina.

Kome je namenjen:

Face lifting se radi kod pacijenata kod kojih su prisutni znakovi starenja: bore, opuštena koža, gubitak tonusa i kontura lica. Najčešće su to osobe između 40 i 80 godina starosti. Važno je prepoznati kada metode poput hijaluronskih filera i Botoksa više ne djeluju, odnosno ne dovode do željenog rezultata te kada treba primijeniti estetski zahvat face liftinga.

Priprema za operaciju:

Za operaciju su potrebne standardne pretrage krvi i urina, i EKG. Zabranjuje se upotreba aspirina, vitamina E i estrogenih hormona pre operacije. Spisak neophodnih pretraga dobićete na konsultacijskom pregledu u Poliklinici Smiljanić ili na sajtu.

Procedura:

Operacija pomlađivanja lica traje oko 2-4 sata. Lifting lica se može raditi u opštoj anesteziji, a u poslednje vreme, moguće ga je raditi i u lokalnoj anesteziji. U najvećem broju slučajeva, pacijenti se odlučuju da lifting lica i vrata urade zajedno, kao i očnih kapka. U zavisnosti od potreba svakog pacijenta individualno, moguće je raditi parcijalni (minilifting) face lifitng gornjeg, srednjeg ili donjeg dela lica i vrata ili sve zajedno (MACS lifting, „Short scar“ itd).
Rez varira u zavisnosti od tehnike. Obično se postavlja u vlasište kose, iza ruba obrva, ispred i iza ušiju (klasicni „facelifting“). Manji rezovi se rade ispod brade u slučaju liposukcije vrata. Sledi podizanje kože od podkožnog tkiva radi zatezanja unutrašnjeg sloja. Nakon zatezanja unutrašnjeg sloja, odstranjuje se višak kože i ušiva se hiruški rez. Ukoliko postoji potreba radi se i rez od nekoliko centimetara ispod brade nakon kog se radi liposukcija vratnog dela i zatezanje mišića vrata. Ovi zahvati se mogu kombinovati sa ostalim zahvatima na licu kao što su korekcije  kapaka, liposkulptura lica,  postavljanje implantata u bradu ili različite vrste pilinga.

Komplikacije:

 Komplikacije ovog zahvata su najčešće privremene. Ukoliko se jave otok, podlivi i modrice, povlače se posle nedelju dana. Tokom prvih 48 sati preporučujemo stavljanje hladnih obloga na lice.  Takođe, javlja se prolazan osećaj utrnulosti  lica. U veoma retkim slučajevima može da dođe do trajnog gubitka kose oko reza u vlasištu.

Oporavak:

Nakon operacije u sklopu postoperativnog oporavka u našoj bolnici se ostaje jedan do dva dana, a konci se skidaju najčešće između sedmog i četrnaestog dana. Pacijent može da opere kosu nakon skidanja zavoja i drena, što znači sutradan nakon operacije. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je 7-10 dana nakon operacije, a teže fizičke aktivnosti poželjno je izbegavati minimalno 4 nedelje nakon hiruškog zahvata. Ožiljak nakon operacije se nalazi ispred i iza ušiju, te u delu vlasišta. Ožiljak ispred ušiju uklapa se sa anatomskim, prirodnim naborima na licu a ožiljci iza ušiju i u vlasištu skriveni su u kosi.

Originalan tekst http://drigorsmiljanic.com/podmladivanje-lica-face-lifting/

Želite da se Vaš tekst i kontakt nadju ovde
kontaktirajte nas putem forme na dnu sajta

Нема коментара:

Постави коментар